The contribution of agroecology for sustainable regional development

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26767/coloquio.v19iesp1.2426

Keywords:

Agroecology. Sustainability. Sustainable Regional Development.

Abstract

Agroecology presents itself as an alternative to produce healthy food in the face of the hegemonic agri-food system: industrialized, globalized, and exploitative. It stands out as an alternative system, adopting a new scientific paradigm, based on the science of complexity, which goes against the mechanistic and deterministic thinking of modern science. In this sense, this article is the result of a study that aimed to identify the roles of Agroecology in Sustainable Regional Development processes. Searched a) to describe Agroecology as a production system and as a new paradigm of science, and b) to analyse the roles played by Agroecology in Regional Development processes. The study is justified by the need to promote the debate on the transformation of food production systems due to the unsustainability of the current model that threatens all forms of life on the planet, as well as for the importance of the discussion on Sustainable Regional Development strategies based on the valorisation of the rural environment and the production of healthy food.

Author Biographies

Milena Demétrio, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR).

Bacharel em Ciências Econômicas.

Wilson Itamar Godoy, Universidade Tecnológica Federal do Paraná.

Doutorado em Agronomia. 

Angelica Servegnini de Wallau, Universidade Tecnológica Federal do Paraná.

Engenheira Agrônoma. 

André Luiz Simonetti, Universidade Tecnológica Federal do Paraná.

Engenheiro Agrônomo.  

References

AMARAL FILHO, Jair do. A endogeneização no desenvolvimento econômico regional e local. IPEA, [S.l.], n. 23, 2001. Disponível em: <https://www.ipea.gov.br/ppp/index.php/PPP/about/editorialPolicies#focusAndScope>. Acesso em: 8 jan. 2021.

BECK, Ulrich. Sobre a Lógica da Distribuição de Riqueza e da Distribuição de Riscos. In: BECK, Ulrich. Sociedade do Risco: Rumo a Outra Modernidade. São Paulo: Editora 34, 1986. p. 23-60.

BIASE, Laura de. A articulação entre o campesinato e agroecologia: espaços femininos e masculinos. Cadernos de campo – Revista de Ciências Sociais, São Paulo, n. 13, p. 177-199, 2010.

BENINI, Maria Luiza de Andrade; JÚNIOR, Roberto Donato da Silva. Traçando possibilidades metodológicas para os desafios dos estudos do consumo na agroecologia. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 27, n. 2, p. 352-370, jun. 2019. Disponível em: <https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-2_tracando_possibilidades > Acesso em: 8 jan. 2021.

CAMPANHOLA, Clayton; VALARINI, Pedro José. A agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno agricultor. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 18, n. 3, p. 69-101, set./dez. 2001.

CAPORAL, Francisco Roberto; COSTABEBER, José Antônio. Análise Multidimensional da Sustentabilidade: uma proposta metodológica a partir da agroecologia. Agroecol. e Desenv. Rur. Sustent, Porto Alegre, v. 3, n. 3, p. 70-85, jul./set. 2002.

CAPORAL, Francisco Roberto; COSTABEBER, José Antônio; PAULUS, Gervásio. Agroecologia: matriz disciplinar ou novo paradigma para o desenvolvimento rural sustentável. In: CAPORAL, Francisco Roberto; AZEVEDO, Edisio Oliveira de (Org.). Princípios e perspectivas da Agroecologia. Paraná: IFPR, 2011. P. 13-39.

CAPRA, Fritjof. A Teia da Vida: uma nova compreensão científica dos sistemas vivos. Tradução de Newton Roberval Eichemberg. São Paulo: Cultrix, 2006.

FLORIANI, Nicolas; FLORIANI, Dimas. Saber Ambiental Complexo: aportes cognitivos ao pensamento agroecológico. Rev. Bras. de Agroecologia, Porto Alegre, 5(1): 3-23 (2010).

GAZOLLA, Marcio; SCHNEIDER, Sérgio. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas. Porto Alegre: UFRGS, 2017.

GOMES, João Carlos Costa. As bases epistemológicas da Agroecologia. In: CAPORAL, Francisco Roberto; AZEVEDO, Edisio Oliveira de (Orgs.). Princípios e perspectivas da Agroecologia. Paraná. Paraná: IFPR, 2011. P. 13-39.

GLIESSMAN, Stephen. Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. 4. ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.

HECHT, Susanna. A evolução do pensamento agroecológico. In: ALTIERI, Miguel. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. Guaíba: Agropecuária, 2002. p. 21-52.

MALUF, Renato Sérgio. Mercados agroalimentares e agricultura familiar no Brasil: agregação de valor, cadeias integradas e circuitos regionais. Ensaios FEE, Porto Alegre: FEE, v. 25, n. 1, p. 299-322, abr. 2004. Disponível em: <https://revistas.dee.spgg.rs.gov.br/index.php/ensaios/article/view/2061>. Acesso em: 29 jul. 2020.

MARINI, Marcos Júnior et al. Avaliação da contribuição de arranjos produtivos locais para o desenvolvimento regional. Revista Bibliográfica de Geografia y Estudos Sociales, Barcelona, v. 17, n. 996, p. 1-24, out. 2012.

NEPOMOCENO, Taiane Aparecida Ribeiro; PIETROBON, Alex Junior. A agroecologia como um aporte para o desenvolvimento rural sustentável. Semana Acadêmica, Fortaleza, n. 132, v. 1, p. 1-18, 2018. Disponível em: <https://semanaacademica.com.br/system/files/artigos/a_agroecologia_como_um_aporte_para_o_desenvolvimento_rural_sustentavel.pdf>. Acesso em: 7 jan. 2021.

PACHECO, Maria Emília Lisboa. Sistemas de produção: uma perspectiva de gênero. Proposta, Rio de Janeiro, v. 25, n. 71, p. 30-38, 1997.

PASQUALOTO, Nayara; GODOY, Wilson Itamar; VERONA, Luiz Augusto Ferreira. Agricultura familiar e Agroecologia: um olhar sobre o caminhar da juventude rural no sudoeste paranaense. Revista Brasileira de Agroecologia, [S.l.], v. 3, n. 8, p. 72-79, 2013.

PETERSEN, Paulo. A agroecologia e a superação do paradigma da modernização. In: NIERDELI, Paulo André; ALMEIDA, Luciano de; VEZZANI, Fabiane Machado. Agroecologia: práticas, mercados e políticas para uma nova agricultura. Curitiba: Kairós, 2013. p. 69-104.

SACHS, Ignacy. Desenvolvimento: includente, sustentável, sustentado. Rio de Janeiro: Garamond, 2008.

SASSATELI, Roberta. Contestação e consumo alternativo: a moralidade da comida. Tessituras, Pelotas, v. 3, n. 2, p. 10-34. jul./dez. 2015.

SEVILLA-GUZMÁN, Eduardo; OTTMANN, Graciela. Las dimensiones de la Agroecología. Manual de olivicultura ecológica. Córdoba: Universidade de Córdoba, 2004. P.11- 26.

SILIPRANDI, Emma. Mulheres e Agroecologia: transformando o campo, as florestas e as pessoas. Rio de Janeiro: UFRJ, 2015.

SOUZA, Altamir da Silva et al. A obsolescência planejada: uma reflexão frente aos problemas socioambientais do planeta. In: XXVII ENCONTRO NACIONAL DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 27., 2007, Foz do Iguaçu. Anais [...] Foz do Iguaçu: Enegep, 2007.

TRICHES, Rozane Marcia. Dietas saudáveis e sustentáveis no âmbito do sistema alimentar no século XXI. Saúde Debate, Rio de Janeiro, v. 44, n. 126, p. 881-894, 2020.

WEZEL, Alexander et al. Agroecology as a science, a movement and a practice: A review. Agron. Sustain. Dev., [S. l.], v. 29. p. 503-515, 2009.

Published

2022-03-15