Sustainable agri-food systems: family production and local marketing of organic food in Rolante-RS.

Authors

  • Patricia Ines Schwab Professora do Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), campus São Lourenço do Oeste.
  • Jorge Luiz Amaral de Moraes Professor do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional (FACCAT).
  • Adriana Regina Corrent Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (IFRS), campus Rolante.

DOI:

https://doi.org/10.26767/2438

Keywords:

Sustainable food systems. Agroecology. Organic food production. Family farming. New-rural.

Abstract

This article presents the results of a study that aims to discover and analyze the potential of local or short-chain food, agroecological and organic markets, produced by family farmers in sustainable agro-food systems, in the municipality of Rolante-RS. The research has a qualitative approach and is classified according to its objectives as descriptive-exploratory. For data collection, semi-structured interviews were conducted with family farmers and representatives of entities linked to the local rural environment. The results show the existence, under the bias of sustainable agri-food systems, of a fair for organic and agro-ecological foods, of the sale of baskets of organic products and of the Jaracatiá Group. These initiatives aim to form an ever-greater collective of production and consumption of organic food, to encourage family farming and promote the rapprochement between consumers and producers. These spaces for the production, commercialization and sharing of experiences have properties already certified through a participatory organism for the assessment of organic conformity (OPAC) by the Ecovida Network of Agroecology. The neo-rural dynamics is also present in the local reality, which corresponds to an urban to rural migration, seeking to develop pluriactive and differentiated projects in face of the hegemonic model of agriculture. Finally, the importance of development and productive expansion through sustainable agri- food systems is reiterated, in the face of a scenario of food insecurity and environmental degradation that is increasingly present in the current Brazilian reality.

Author Biographies

Patricia Ines Schwab, Professora do Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), campus São Lourenço do Oeste.

Mestrado em Desenvolvimento Regional (FACCAT).  

Jorge Luiz Amaral de Moraes, Professor do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional (FACCAT).

Doutorado em Desenvolvimento Rural (UFRGS). 

Adriana Regina Corrent, Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (IFRS), campus Rolante.

Doutorado em Fitotecnia (UFRGS). 

References

ABRAMOVAY, Ricardo. O capital social dos territórios: repensando o desenvolvimento rural. Economia Aplicada, São Paulo, v. 4, n. abr./jun. 2000, p. 379-397, 2000.

ALTIERI, Miguel. Agroecologia: A Dinâmica Produtiva da Agricultura Sustentável. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 2006.

BRASIL. Decreto nº 6.323, de 27 de dezembro de 2007. Regulamenta a Lei no 10.831, de 23 de dezembro de 2003, que dispõe sobre a agricultura orgânica, e dá outras providências.

Brasília. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007- 2010/2007/decreto/d6323.htm#:~:text=DECRETO%20N%C2%BA%206.323%2C%20DE%2027que%20lhe%20confere%20o%20art. Acesso em: 25 abr. 2021.

CAPORAL, Francisco Roberto.; COSTABEBER, José Antônio. Agroecologia: enfoque científico e estratégico. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, v.3, n.2, p.13- 16, abr./jun. 2002. Disponível em: http://www.agraer.ms.gov.br/wp- content/uploads/2015/05/Enfoque_Cientifico_e_Estrategido_ADRS.pdf. Acesso em: 25 abr. 2021.

CRISTÓVÃO, Artur. Mundo Rural: entre as representações (dos urbanos) e os benefícios reais (para os rurais). In: RIEDL, M.; ALMEIDA, Joaquim A.; VIANA, Andyara, L. B. (org.) Turismo Rural. Santa Cruz do Sul: EDUNISC, 2002, p. 81-116.

FAO, Organização das Nações Unidas para Alimentação e Agricultura. Representante da FAO Brasil apresenta cenário da demanda por alimentos. 2017. Disponível em: http://www.fao.org/brasil/noticias/detail-events/en/c/901168/. Acesso em: 10 abr. 2021.

FAO, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Agricultura familiar y sistemas alimentarios inclusivos para el desarrollo rural sostenible. Santiago: FAO, 2018.

.................................................... Agroecología y Agricultura Familiar. Boletín de Agroecología de Enero del 2021. Plataforma de conocimientos sobre agricultura familiar. 2021. Disponível em: http://www.fao.org/family-farming/themes/agroecology/es/ . Acesso em: 10 abr. 2021.

FROEHLICH, José Marcos; DIESEL, Vivien (Org.). Desenvolvimento rural: tendências e debates contemporâneos. 2. ed. Ijuí: Unijuí, 2009.

GAZOLLA, Marcio; SCHNEIDER, Sergio (Org.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017.

GAZOLLA, Marcio; PELEGRINI, Gelson. A construção social dos mercados pelos agricultores: o caso das agroindústrias familiares. In: CONGRESSO SOBER - SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 48., 2010,

Campo Grande. Anais [...]. Campo Grande: SOBER, 2010. p. 1 - 18. Disponível em: http://www.sober.org.br/palestra/15/226.pdf. Acesso em: 25 abr. 2021.

GIULIANI, Gian Mario. Neo-ruralismo: o novo estilo dos velhos modelos. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v.5, n.14, p. 59-67, out. 1990. Disponível em: http://www.anpocs.com/images/stories/RBCS/14/rbcs14_05.pdf. Acesso em: 25 abr. 2021.

GRANOVETTER, Mark. The Impact of Social Structure on Economic Outcomes. Journal of Economic Perspectives. Volume 19, Number 1, pp. 33 – 50, 2005. Available in: https://pdfs.semanticscholar.org/7e1f/e4bdcae01d052348e984d919552e146c5e58.pdf. Accessin: 25 apr. 2021.

HLPE, High Level Panel of Experts. Agroecological and other innovative approaches for sustainable agriculture and food systems that enhance food security and nutrition. Rome: 2019. Disponível em: http://www.fao.org/3/ca5602en/ca5602en.pdf. Accessin: 25 apr. 2021.

IBGE. Censo demográfico 2010. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/rs/rolante/pesquisa/23/27652?detalhes=true. Acesso em: 10 out. 2018.

MARCUZZO, Juliana Luisa; RAMOS, Marília Patta. A definição de rural e urbano e o desenvolvimento regional: uma avaliação de diferentes metodologias de avaliação. In: II SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE DESENVOLVIMENTO REGIONAL, 2004,

Santa Cruz do Sul. Anais [...]. Santa Cruz do Sul: Unisc, 2004. p. 1 - 28. Disponível em: https://www.unisc.br/site/sidr/2004/urbano/01.pdf. Acesso em: 25 abr. 2021.

MILONE, Pierluigi. Agricultura campesina y circuitos cortos: nuevas tendencias en Europa. In: Comisión Económica para América Latina y el Caribe. Agricultura familiar y circuitos cortos: nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición. Santiago de Chile: Cepal - Naciones Unidas, 2014. p. 15-20. (Seminarios y conferencias Nº 77).

MOTTET, Anne et al. Assessing Transitions to Sustainable Agricultural and Food Systems: a tool for agroecology performance evaluation (tape). Frontiers In Sustainable Food Systems, Switzerland, v. 4, n. 1, p. 1-21, 16 dez. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.579154. Acesso em: 25 abr. 2021.

NANDI, Aline. Entre saberes e afazeres: a dinâmica das atividades rurais das mulheres agricultoras familiares no contexto do desenvolvimento regional (Rolante/RS). 2015. 153 f. Dissertação (Mestrado) - Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional, Faculdades Integradas de Taquara, Taquara, 2015.

NAVARRO, Zander. Desenvolvimento rural no Brasil: os limites do passado e os caminhos do futuro. Estudos Avançados, São Paulo, v. 15, n. 43, p.83-100, dez. 2001. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-40142001000300009. Acesso em: 25 abr. 2021.

NAVARRO, Zander. Agroecologia: as coisas em seu lugar (a agronomia brasileira visita a terra dos duendes). COLÓQUIO, Taquara, v. 10, n. 1, p.11-45, jan./jun. 2013. Disponível em: https://seer.faccat.br/index.php/coloquio/article/view/23. Acesso em: 25 abr. 2021.

NIEDERLE, Paulo André; FIALHO, Marco Antônio Verardi; CONTERATO, Marcelo Antônio. A pesquisa sobre agricultura familiar no Brasil: aprendizagens, esquecimentos e novidades. Revista de Economia e Sociologia Rural, Brasília, v. 52, n. 1, p.11-24, fev. 2014.Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/resr/v52s1/a01v52s1.pdf. Acesso em: 25 abr. 2021.

POLANYI, Karl. A grande transformação: as origens da nossa época. 2. ed. Rio de Janeiro: Campus, 2000.

POZZEBON, Luciana; RAMBO, Anelise Graciele; GAZOLLA, Marcio. As Cadeias Curtas das Feiras Coloniais e Agroecológicas: Autoconsumo e Segurança Alimentar e

Nutricional. Desenvolvimento em Questão, Unijuí, v. 16, n. 42, p.405-441, jan./mar. 2018. Disponível em: https://www.revistas.unijui.edu.br/index.php/desenvolvimentoemquestao/article/view/6057. Acesso em: 25 abr. 2021.

RENTING, Henk; MARSDEN, Terry; BANKS, Jo. Compreendendo as redes alimentares alternativas: o papel das cadeias curtas de abastecimento de alimentos no desenvolvimento rural. In: GAZZOLA, Marcio; SCHNEIDER, Sergio (Org.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017. p. 27-51.

SCHNEIDER, Sergio. Situando o desenvolvimento rural no Brasil: o contexto e as questões em debate. Revista de Economia Política, v. 30, n. 3, p.511-531, set. 2010. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31572010000300009. Acesso em: 25 abr. 2021.

SCHNEIDER, Sergio. Mercados e agricultura familiar. In: MARQUES, Flávia Charão; CONTERATO, Marcelo Antônio; SCHNEIDER, Sérgio (Org.). Construção de mercados e Agricultura Familiar: Desafios para o Desenvolvimento Rural. Porto Alegre: Ed. UFRGS, 2016. p. 93-140.

SCHUTTER, Olivier de. Agroecologia e o Direito Humano à Alimentação Adequada. Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional. Conselho de Direitos Humanos. Tradução do Relatório apresentado na Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional - CAISAN. Brasília, DF: MDS, 2012.

VERGARA, Sylvia Constant. Projetos e relatórios de pesquisa em administração. 14. ed. São Paulo: Atlas, 2013.

WANDELEY, Maria Nazareth B. A ruralidade no Brasil moderno: por um pacto social pelo desenvolvimento. In: GIARRACCA, Norma. Una nueva ruralidad en America Latina? CLASCO (Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales) Buenos Aires, Argentina, 2001.

WANDERLEY, Maria de Nazareth Baudel. Raízes históricas do campesinato brasileiro. In: TEDESCO, João Carlos (Org.). Agricultura familiar: Realidades e Perspectivas. PassoFundo: EDIUPF, 1999. p. 23-56.

Published

2022-03-15