Organic Agriculture: environmental, social, economic, and human health impacts

Authors

  • Dalila Alves Moura Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA-UnB).
  • João Paulo Guimarães Soares Professor do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB).
  • Silvia Araújo Reis Professora do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB)
  • Luciano Ferreira Farias Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA-UnB).

DOI:

https://doi.org/10.26767/2354

Keywords:

agroecosystems, food security, public policies, organic agriculture.

Abstract

Organic agriculture represents a systemic way of managing production that promotes and improves the health of agroecosystems, the quality of life of producers and especially the food security of consumers. This article aims to structure a systematic literature review to analyze the socioeconomic, environmental and human health impacts of organic production systems, seeking to identify the most studied variables, techniques employed and propose new research. In the studies it was identified that both the production and the commercialization of organic products have been growing and conquering a large share of the market. Consumers' awareness of the importance of consuming food from organic agriculture is related to issues of reducing environmental impacts and food security. Likewise, it is necessary to implement public policies with a focus on making technologies available to producers so that there is a reduction in socioeconomic impacts on primary production.

Author Biographies

Dalila Alves Moura, Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA-UnB).

Mestranda no Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB).     

João Paulo Guimarães Soares, Professor do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB).

Doutorado em Zootecnia (UNESP). Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Cerrados.

Silvia Araújo Reis, Professora do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB)

Doutorado em Engenharia de Produção (PUC-Rio). 

Luciano Ferreira Farias, Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA-UnB).

Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios (PROPAGA) da Universidade de Brasília (UnB).  

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Published

2021-12-30

Issue

Section

Artigos