Comparative and descriptive analysis of the different Beekeeping APLs in Goiás
DOI:
https://doi.org/10.26767/coloquio.222025.3678Abstract
Beekeeping is an activity of great economic and environmental importance in Goiás. With a favorable climate and diversity of flora, the state has the potential to stand out in the production of honey and its derivatives. In this context, the Local Productive Arrangements (APLs) play a key role in organizing and strengthening the sector. The objective of this article is to carry out a comparative and descriptive analysis of the different beekeeping APLs in Goiás, highlighting the characteristics of each region and the challenges faced by producers. In this sense, it is intended to contribute to the understanding of the beekeeping panorama in the state and to the promotion of public policies that encourage the sustainable development of the sector. At the same time, it reinforces the fragility of productive arrangements as developmental public policies, when treated as a government policy and not a state policy.
References
ABELHA. Associação Brasileira de Estudo das Abelhas. Origem e diversidade: Abelha. 2020. Disponível em: https://abelha.org.br/origem-e-diversidade/. Acesso em: 6 maio 2024.
ABREU, D. P.; CUNHA, C. A. da.; WANDER, A. E. Governança na cadeia produtiva do mel em Goiás: um enfoque da economia dos custos de transação. Revista Sodebras, v. 11, n. 130, p. 31-36, 2016.
ARAÚJO, F. D.; SILVA NETO, C. M.; RIBEIRO, A. C. C.; OLIVEIRA, G. M.; NASCIMENTO, A. R. Valoração econômica do mel no estado de Goiás: conservação e renda. Agrarian Academy, Goiânia, v. 2, n. 4, p. 98-107, 2015.
BOVI, T. de S. Toxicidade de inseticidas para abelhas Apis mellifera L. 2013. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu-SP.
CAMPOS, A. L. G.; LEMOS, W. S.; WANDER, A. E. Panorama dos Arranjos Produtivos Locais no Estado de Goiás, 2013 a 2016. In: X Seminário Internacional sobre Desenvolvimento Regional, 2017.
CODEVASF. Caderno de caracterização Estado de Goiás. Área de Gestão Estratégica. Brasília: CODEVASF, 2021. Disponível em: https://www.codevasf.gov.br/acesso-a-informacao/institucional/biblioteca-geraldo-rocha/publicacoes/outras-publicacoes/caderno-de-caracterizacao-estado-de-goias.pdf. Acesso em: 5 maio 2024.
FRIAS, V. D. Efeito da concentração da soja e algodão na produtividade de culturas essencialmente dependentes da polinização animal no Centro-Oeste brasileiro. 2021. Dissertação (Mestrado em Agronegócio) – Universidade Federal de Goiás, Goiânia-GO.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Sidra – Sistema IBGE de Recuperação Automática. 2023.
MENEZES JÚNIOR, E. E. de; ROSA, L. V. N.; ALBERNAZ, P. S. S. Arranjo produtivo local em Goiás: estudo socioeconômico e empresarial. Leopoldianum, v. 48, n. 134, 2022.
NOGUEIRA, C. In: ALMEIDA, L.; FERNANDES, E. (Eds.). Métodos e técnicas de avaliação: novos contributos para a prática e investigação. Bragança: Instituto Politécnico, 2001.
OBSERVATÓRIO DO APL. Arranjos produtivos locais no estado de Goiás. 2023. Disponível em: https://www.gov.br/empresas-e-negocios/pt-br/observatorioapl/nucleos-estaduais/goias.
ORSO, D. Determinação de resíduos de agrotóxicos em mel empregando método QuEChERS modificado e GC-ECD. 2011. Dissertação (Mestrado em Química) – Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria-RS.
SIMONETTI, E. R. de S.; KAMIMURA, Q. P. As políticas públicas direcionadas ao desenvolvimento de arranjos produtivos locais. In: OLIVEIRA, C. W. de A.; COSTA, J. A. V.; FIGUEIREDO, G. M.; MORAES, A. R. de; CARNEIRO, R. B.; SILVA, I. B. da. Arranjos produtivos locais e desenvolvimento. Rio de Janeiro: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada - IPEA, 2017. 304 p.
SEBRAE. Arranjos Produtivos Locais - APLs: Conceitos e Práticas. 2023. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/PR/Anexos/Arranjos_produtivos_locais_APL_conceitos_e_praticas.pdf.
WINKEL, T. F.; WOLFF, L. F.; BEZERRA, A. J. A. Cooperativismo apícola e desenvolvimento endógeno em Canguçu, RS. In: Encontro de Iniciação Científica e Pós-graduação da Embrapa Clima Temperado, 6., 2016, Pelotas. Ciência: empreendedorismo e inovação: anais. Brasília, DF: Embrapa, p. 128-130.